Kázání našeho společenství

Braní jména Božího nadarmo

Boží jméno vyjadřuje Boží osoby: Bůh Otec, Ježíš Kristus a Duch Svatý.

Doporučená kázání k prostudování: Trojjediný Bůh. Bůh Ježíš Kristus ve Staré a Nové smlouvě, Duch Svatý je Bůh

Boží jméno nemáme brát nadarmo, tzn. v lehkomyslnosti, bezmyšlenkovitě, v hněvu nebo ze zvyku. Kdo bere Boží jméno nadarmo:

„Neužívej jméno Hospodina, svého Boha, nadarmo, neboť toho, kdo by užil jeho jména nadarmo, Hospodin neponechá bez trestu.“
Překlad 21. století, Deuteronomium 5,11

Kdo bere Boží jméno nadarmo, dopouští se zlořečení, klení. Pokud člověk kleje a přeje zlé, proklíná.

Braní jména Božího nadarmo je výsměch Bohu. Chce se snad někdo z nás vysmívat Bohu? Věřte, že Bohu se nikdo beztrestně vysmívat nebude! Člověk sklidí to, co zasel (Galatským 6,7).

Nevěřící berou Boží jméno nadarmo velmi často. Většinou si neuvědomují, že tak činí. Démoni jim podsouvají/vnucují (démonická sugesce), ať to říkají. Mnozí si to neuvědomují, ale braní jména Božího nadarmo je důkaz existence duchovního světa. Je to důkaz existence Božích odpůrců – satana a jeho démonů. Pokud existuje zlo, tak musí existovat také Dobro (Bůh).

Výrazy klení (zkomoleniny: himl *ergot, jé*iši, ježíš**riste, ach bo**, panebo**, bo***ku, prokri***vyrány, prokri***pána, ježí**arjá) používají také děti. Odkud to mají? Nejen z pohádek a filmů, ale také to slyší od svých rodičů. Celé rodiny se řítí přes hřích do věčného zatracení!

Berou Boží jméno nadarmo pouze nevěřící? Ne. I někteří křesťané používají výše uvedené výrazy klení!

Křesťané berou Boží jméno nadarmo během falešného prorokování. Pokud někdo tvrdí, že mu něco řekl Bůh a nebyl to skutečně Bůh, bere Boží jméno nadarmo. Někteří křesťané „prorokují“ vlastní emoce, vize, přání. Pozor na to!

„Především vězte, že žádné proroctví Písma nevzniklo z vlastního názoru proroka. Proroctví totiž nikdy nepřišlo z lidské vůle, ale Boží lidé mluvili, jak byli puzeni Duchem svatým.“
Překlad 21. století, 2. Petr 1,20

„Můžeš si říci: „Jak poznáme, že to slovo nemluví Hospodin?“ Nuže, jestliže prorok řekne Hospodinovým jménem něco, co se nestane, pak to slovo nemluvil Hospodin.“
Překlad 21. století, Deuteronomium 18,21-22

„Prorok Jeremiáš tehdy proroku Chananiášovi řekl: „Poslyš, Chananiáši! Hospodin tě neposlal, ale ty jsi tento lid sváděl falešnou nadějí. Nuže, tak praví Hospodin: Hle, posílám tě pryč z povrchu země. Do roka zemřeš, protože jsi o Hospodinu hlásal bludy!“ Sedmého měsíce téhož roku pak prorok Chananiáš zemřel.“
Překlad 21. století, Jeremiáš 28,15-17

Forma prorokování je také výklad Božího slova. Pokud někdo (falešný prorok) vykládá Boží slovo falešně, bere Boží jméno nadarmo. Jinak řečeno, ti, kteří hovoří o biblickém (pravém) Bohu a věří falešnému učení, které si říká křesťanské, se obrací se k bohu falešnému plus berou Boží jméno nadarmo. Toto je velký důvod, proč se neúčastnit ekumenických modlitebních setkání – protože tam jsou lidé, kteří se obrací k falešnému bohu. Modlitbám k falešnému bohu nemůže říct pravý křesťan Amen. To by bylo spojení Krista se satanem!

„Každý, kdo zachází dále a nezůstává v učení Kristově, nemá Boha; kdo zůstává v učení [Kristově], má i Otce i Syna. Přichází-li někdo k vám a nepřináší toto učení, nepřijímejte ho do domu ani ho nezdravte; kdo ho zdraví, má účast na jeho zlých skutcích.“
ČSP, 2. Jan 1,9-11

Kdo učí, že před vodním křtem je nutné dlouhodobé vyučování ze znalosti Bible, bere Boží jméno nadarmo. Kdo učí, že křesťan musí dívat církvi o „desátky“, bere Boží jméno nadarmo. Kdo falešné učí o prvním vzkříšení a uchvácení věrných do Nebe, bere Boží jméno nadarmo. Kdo přímo nebo nepřímo tvrdí, že pravý Ježíš byl stvořen, bere Boží jméno nadarmo. Kdo říká, že Ježíš není Pánem nad Sobotou, bere Boží jméno nadarmo (plus zpochybňuje Ježíšovo Božství). Boží jméno nadarmo bere každý, který hovoří o pravém Bohu, ale zároveň tvrdí, že Trojjediný Bůh neexistuje.

Víte o tom, že Bůh nemá rád modlitbu, která ignoruje Boží slovo? Pokud se k Bohu modlí nevěřící, tak je tato modlitba pro Boha ohavná (odporná). Nemůžeme se tedy modlit s nevěřícími. Za ně ano, ale ne s nimi. Takové jednání by mohlo vykazovat znaky braní Božího jména nadarmo.

„Když někdo odvrací ucho, aby neslyšel Zákon, i jeho modlitba bude ohavná!“
Překlad 21. století, Přísloví 28,9

Božího jméno nadarmo berou také křesťané, kteří vydávají démonické projevy za projevy Ducha Svatého. Já opravdu nikde v Božím slovu nečtu, že by nějaký křesťan srážel lidi na znak.

Doporučený článek k prostudování: Padání pod Boží mocí, nebo magie démonů?

„Bůh přece není Bohem zmatku, ale pokoje – tak je tomu všude, kde se shromažďují svatí.“
Překlad 21. století, 1. Korintským 14,33

„Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.“
ČSP, Galatským 5,22-23

Braní jména Božího nadarmo lze spatřit v křesťanské literatuře, která propaguje a šíří falešného vyučování o Bohu (nebiblické učení o vymítání démonů, nebiblické učení o uzdravení, učení o omezeném nebo měnném bohu atd.). Pokud takovou literaturu kupuješ a čteš, podporuješ autora v hříchu plus bereš Boží jméno nadarmo.

Doporučený článek k prostudování: Nespoléhej se na křesťanskou literaturu

Někteří křesťané vydávají svou vůli za vůli Boží. Jenže jejich vůle se nápadně shoduje s tím, co oni chtějí, po čem touží. I toto lze považovat za braní Božího jména nadarmo.

Kdo činí falešné pokání, bere Boží jméno nadarmo. Pouhá omluva za hřích Bohu, to je falešné pokání! Pravé pokání znamená: hřích poznat, vyznat a opustit.

„Začal jsem zvěstovat nejdříve v Damašku, potom v Jeruzalémě, po celé judské zemi a také pohanům, že mají činit pokání, obrátit se k Bohu a svými skutky prokazovat své pokání.“
Překlad 21.století, Skutky 26,20

Raději neste ovoce odpovídající vašemu pokání, než abyste říkali: ‚Máme otce Abrahama.‘ Říkám vám, že Bůh může Abrahamovi vzbudit potomky z tohoto kamení!“
Překlad 21. století, Lukáš 3,8

Kdo používá naučené modlitby, kdo se modlí k Bohu bezmyšlenkovitě, bere Boží jméno nadarmo.

„Když se tedy modlíte, neříkejte prázdná slova jako pohané, kteří si myslí, že budou vyslyšeni pro množství svých slov. Nebuďte jako oni.“
Překlad 21. století, Matouš 6,7-8

Kdo zpívá chvály Bohu a je myšlenkami „jinde“, bere Boží jméno nadarmo.

Kdo přistupuje k Večeři Páně s tím, že si neuvědomuje (nemá plné uvědomění), že jí (symbolicky) Pánovo tělo, kdo přistupuje k Večeři Páně ledabyle, kdo to bere na lehkou váhu, pro koho to není svátost, přistupuje nehodně plus bere Boží jméno nadarmo. Velký pozor na to, aby se z Večeře Páně nestala rutina!

„Kdo by tedy jedl tento chléb a pil Pánův kalich nehodným způsobem, takový se proviní proti Pánově tělu a krvi. Ať každý sám sebe prověří, než bude jíst z toho chleba a pít z toho kalichu. Kdo totiž jí a pije, aniž by si uvědomoval, že jde o Pánovo tělo, takový jí a pije své vlastní odsouzení. To proto je mezi vámi tolik slabých a nemocných, a mnozí dokonce umírají.“
Překlad 21. století, 1. Korintským 11,27

Během nebiblického „vymítání“ démonů (pomocí „svěcené“ vody, svazováním démonů, dotazování se démonů, zkoumání démonů atd.), se bere Boží jméno nadarmo.

Doporučené články k prostudování: Máme svazovat démony?, Pravda o svěcené vodě

Tvrdit, že Bůh, kterého nám zjevuje Bible je pouze láska, to je Braní jména Božího nadarmo. O takovém bohu v Bibli nečtu. To dokonce úzce souvisí s vírou ve falešného boha. Pravý Bůh je láska, zároveň je také spravedlivý, poučující a trestající. Kdo rozlamuje pečetě, které mají přinést Boží soud nad lidmi? Bůh Ježíš.

„Dále jsem viděl, jak Beránek rozlomil první ze sedmi pečetí, (…) Když rozlomil druhou pečeť, slyšel jsem druhou bytost říci: „Pojď!“ A vyšel jiný kůň, ohnivě rudý. Tomu, kdo na něm seděl, bylo dáno odejmout mír ze země, aby se navzájem vraždili; a byl mu dán veliký meč.“
Překlad 21. století, Zjevení 6,1,3-4

Závěr
Dnešní svět si zvykl na braní jména Božího nadarmo. Satan to nevěřícím neustále podsouvá, čímž se z toho stává zlozvyk. Satan se tím skrz lidi vysmívá Bohu.

Braní jména Božího nadarmo je hřích, který Boha uráží. Bez trestu nezůstane nikdo, kdo tak činí. Jako příčina Božích soudů může být nejen modloslužba (Vyvarujte se model, drazí!), ale také používání jména Božího nadarmo.

Smutné je, že i někteří křesťané berou Boží jméno nadarmo. Boží jméno nadarmo berou ti, kteří nemají dostatečnou bázeň a úctu před Bohem. Boží jméno nadarmo je důkaz tělesného smýšlení. Je potřeba se chtít toho zbavit.

To, jak užíváme jméno Boží, vypovídá o našem vztahu k Němu. Naučme se vážit si jmen a slov. Amen.

„Říkám vám ale, že z každého prázdného slova, které lidé řeknou, budou skládat účty v soudný den. Svými vlastními slovy budeš ospravedlněn, svými vlastními slovy budeš odsouzen.“
Překlad 21. století, Matouš 12,36-37

Translate

Bible

Kazatel

L. Černý

Upozornění

Každé zde uvedené kázání je osnova ke kázání (poznámky ke kázání). Během kázání zaznívá mnoho dalšího z Ducha svatého.

Doporučujeme

• Žijte s Kristem každý den.

• Provádíme Biblické křty. I tebe pokřtíme!

• Vše o vymítání démonů.

• Biblická fakta o „vytržení“ církve.

TOPlist

Nejnovější

Archivy

Tento web používá pouze technické cookies, která jsou zákonem povolena bez odsouhlasení